A jövőt nem tudjuk kiszámítani, de bármit is hozzon, nem árt felkészülni rá. Egy életbiztosítás ma már nemcsak az esetleges rossz dolgokra, de akár a jókra is is felkészít. Gondoskodhatunk a gondtalan nyugdíjasévekről, a születendő gyermekünkről, a család jövőjéről vagy éppen jelenéről.

Azt mondják, a világon semmi sem életbiztosítás. Számos olyan dolog előfordul a mindennapokban, amit nem tervezünk előre vagy amivel nem terveztünk. És mivel minden kiadás, még ha akár apró is, megterheli a családi büdzsét, nem mindegy, hogy mennyire felkészülten állunk a dolgok előtt. A takarékoskodás természetesen minden család életében jelen van, de minden összegnek megvan a maga helye: új autóra, házra vagy éppen a gyerek tanulmányaira gyűjtünk. Vagyis egy váratlan kiadás mindig rosszkor jön, ezzel szemben egy havi fix összeg, amit éppen az ilyen esetekre való felkészülésként különítünk el, kevésbé viseli meg a családi kasszát.

Az életbiztosítások sokfélék lehetnek. Ma már nemcsak a klasszikus életbiztosítások közül választhatunk, amelyek olyan esetekre szólnak, ahol maga az élet kerül veszélybe. A kockázati védelem mellett, amely betegség, rokkantság vagy halál esetén segít ki bennünket anyagilag, az életbiztosítások nagy része befektetésként is funkcionál, azaz akkor is fizet, ha köszönjük, jól vagyunk. Tehát ha lejár a biztosítás, akár egy összegben felvehetjük megtakarításunkat – kamatostul! Ráadásul ez az összeg nem perelhető vagy inkasszálható, hagyatéki eljárás nélkül örökölhető és 10 év után kamatadót sem vonnak rá.

De mit is ad nekünk egy életbiztosítás? Elsősorban biztonságérzetet. Azzal a tudattal élhetjük a mindennapjainkat, hogy bármi történik, van hova nyúlni. A különböző konstrukciók különböző igényekre vannak szabva. Másra van szüksége egy gyermekvállalás előtt álló ifjú párnak és másra azoknak a szülőknek, akiknek már kirepülőfélben vannak a gyerekeik, és a továbbtanulásukról vagy épp a lakhatásukról kell gondoskodni. A családi biztosítások többnyire kellőképpen rugalmasak ahhoz, hogy megtámogassák a megtakarítási terveinket. A nyugdíjbiztosítások ezzel szemben inkább hosszútávra szólnak és a gondtalan időskor biztosítását szolgálják. Külön előnyük, hogy évi 20%-os adójóváírással,

garantált hozammal, befektetési kockázatok nélkül megköthetőek. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a különböző biztosítási formák kiegészítő biztosításokkal tökéletesen igényre szabhatóak, így mindig csak pontosan azért és annyit fizetünk, amit mi választottunk magunknak.