Mindenki szeretné a nyugdíjas éveit nyugodtan, boldogan, anyagi biztonságban élni, úgy ahogy elképzelte. Ehhez azonban pénz kell. Összegyűjtöttünk 5 tippet, hogyan lehet takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre.

Milyen nyugdíjas szeretne lenni?

Persze, hogy olyan, aki reggel akkor kel amikor szeretne. Megvajazza a croissant, iszik hozzá egy pohár 100%-os narancslevet, kertészkedik (vagy sétál, esetleg kirándul egyet) bevásárol, amikor kedve szottyan összetalálkozik a barátnőkkel, a barátokkal, elmegy egy kiállításra, vagy akár egy moziba, színházba. Emellett könnyedén kifizeti a rezsit, és akár még az unokákat is támogatja. Valahogy így képzeljük el a nyugdíjas éveinket, de ez csak akkor lehet így ha takarékoskodtunk, és az állami nyugdíjon kívül van más bevételünk is. Íme 5 tipp ami segít ezt megvalósítani.

5: A nagy monopoly

Ehhez persze az kell, hogy egész életünkben kimagasló keresetünk legyen. A nagy monopoly lényege az, hogy még aktív korunkban vásároljunk (a sajátunkon kívül) még pár ingatlant, aminek a kiadásából kiegészíthetjük a nyugdíjunkat. A nagy monopoly egyetlen hátránya az, hogy ma egy 30 négyzetméteres lakás minimum 30 000 000 forint, és nagyjából 120 000-ért lehet kiadni. Szinte elképzelhetetlen, hogy bérből és fizetésből összegyűjtsünk 60 000 000 forintot ahhoz, hogy abból majd 250 000 forint bevételhez jussunk idővel. (Arról nem is beszélve, hogy a befektetés soha nem térül meg)

 4: Mondjunk le sok mindenről most

Nagy valószínűséggel „jómódú” nyugdíjasok lehetünk akkor, ha most elkezdünk spórolni. Tételezzük fel, hogy a következő 20 évben soha nem megyünk nyaralni. Mindig akciósan vásárolunk. Ruhából azt vesszük meg ami a legfontosabb. A gyerekeket soha nem küldjük különórára, táborba. Spártai módon élünk. Ha így teszünk akkor (elvileg) rengeteget spórolhatunk, és az így megtakarított pénzt pihentethetjük egy bankszámlán (már, ha nem drágább, mint amennyit kamatozik) idős korunkban pedig felélhetjük.

3: Dolgozni amíg bírunk

Furcsának tűnik, de külföldön már bevált, és sokan csinálják: addig kell dolgozni amíg tudunk. Jó lenne azt írni, hogy hazánkban is felismerték azt, hogy rengeteg – könnyű – munkát a szépkorúak is el tudnak végezni, de ez inkább azért van, mert nagy a munkaerőhiány, de tény, hogy ma már nyugdíj mellett is könnyű dolgozni. Ha ezt tesszük, akkor könnyebb lesz megélni nyugdíjasként, igaz, nem úgy ahogy a bevezetőben írtuk.

2: Éljenek a befektetések

Ha olyan egzisztenciát sikerült elérni még aktív korban, ami megengedi azt, hogy befektessen, tegye meg, de kizárólag olyan dolgokba érdemes, amelyik alacsony kockázatú, és biztos hozamú. Tőzsdét nem javasoljuk, mert kockázatos, de az állampapír, vagy a már fent leírt ingatlanbiznisz, esetleg más megtakarítási formák előnyösek lehetnek: hátrányuk, hogy pár százezer forinttal belevágni sem érdemes.

1: Öngondoskodás

Szakértők szerint akár az is előfordulhat, hogy összedől a nyugdíjrendszer, ezért talán a legjobb megoldás az öngondoskodás. Már akár havi 10-20 000 forinttól olyan öngondoskodási konstrukciók érhetők el amitől akár lehetnek gondtalan nyugdíjas évei is. Kattintson, segítünk kiszámolni, mekkora összegre lesz szüksége, és azt hogyan érheti el: https://online-biztosito.hu/nyugdij/