Csökkenhet a foglalkoztatottak nettó bére a béren kívüli juttatások átalakítása miatt – írja a 2019-es költségvetés elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A költségvetésre nem gyakorol számottevő hatást, a nettó bérek azonban csökkenhetnek a cafeteriarendszer tervezett átalakítása nyomás – írja a jegybank. Nemrég derült ki, hogy a cafeteriarendszer három eleme közül az adómentes juttatások csaknem teljesen megszűnnek, a készpénzjuttatás eltörlésével csak a Szép-kártya marad évi 450 ezer forintos összeghatárig kedvezményes. Az egyes meghatározott juttatások (mint az utalványok, munkahelyi étkezés, önkéntes pénztárak, iskolakezdési támogatás, céges képzés, bérlet) szintén nagyrészt megszűnnek, vagy bérként adóznak tovább.

Az MNB prognózisa szerint az adómentes és más meghatározott juttatások igénybevétele számottevően visszaesik majd, ha pedig a teljes cafeteriát nézzük, akkor 25 százalékos lehet a csökkenés.

A cégek az így megspórolt pénzt – illetve az MNB szerint annak 90 százalékát – béremelés formájában vissza fogják adni a dolgozóknak, de mivel a bér adóterhe magasabb, mint a cafeteriáé, a nettó fizetés csökkenni fog.

A költségvetésnek ez persze jó, hiszen több adóbevételre tesz szert, ezt a többletet az MNB 8 milliárd forintra teszi.

Örülhetnek a nyugdíjasok

A cafeteriarendszer átalakítása csak egy tétel azon adóintézkedések közül, amelyeket a kormány 2019-re tervez. Az MNB kiszámolta, hogy ezek tételesen mekkora hatást gyakorolnak a költségvetésre. Messze a legnagyobb, 61 milliárd forint mínuszt jelent a költségvetésben a nyugdíjas munkavállalók mentesítése egyes járulékok és a szociális hozzájárulási adó alól. Jövőre a természetbeni egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék alóli mentesség után szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást sem kell fizetnie a nyugdíjasokat foglalkoztató munkáltatóknak.

Ezt a bevételkiesést mérsékli, hogy munkát vállalók létszámának emelkedése növeli a személyi jövedelemadó és pénzbeli egészségbiztosítási járulékból származó befizetéseket, ezen terheket a továbbiakban is fizetik az érintett foglalkoztatottak.

Az MNB szerint mintegy 60 ezer nyugdíjas dolgozhat majd, akik az átlagbér 80 százalékát vihetik haza. Azért csak ennyit, mert az átlagot lehúzzák a részmunkaidős nyugdíjasok.

22 milliárdot bukik az állam a tejeken

A tartós (UHT) tejek áfája 18-ról 5-re csökken, amely tekintve, hogy ezek a legnépszerűbb termékek a tejek között, 22 milliárd forintos mínuszt jelentenek. Az összehasonlítás kedvéért: a többi tejtípus áfájának 2017-es mérséklése ennek a töredékét 5 milliárd forintos kiesést hozott a költségvetésnek az MNB szerint.

Teljes cikk : napi.hu